İNTES, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından inşaat sektöründe meslek standartları ve ulusal yeterlilik hazırlama konularında yetkilendirilmesi ile Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği ilgili maddelerinde yer alan esaslara göre sınav ve belgelendirme merkezi olma konusunda çalışma yapmıştır.
Bu çalışmaların ilk adımı, yani sınav ve belgelendirmeye yönelik çalışmalarını yürütmek üzere 2010 yılında Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi (TÜRKİYE MYM) kurulması olmuştur.
TÜRKİYE MYM, TS EN ISO/IEC 17024:2012 standardı şartlarına uygun Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) 05.01.2012 tarihinde akredite olmuştur. Bu sürecin ardından MYK’ya yapılan yetkilendirme başvurusu sonucu 19.01.2012 tarihinde inşaat sektöründe ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme yapma konusunda resmen yetkilendirilmiştir. İnşaat sektöründe 19 meslekler sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmekteyiz.
Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi İktisadi İşletmesi’nin amacı; inşaat sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda, sektörde çalışan ve/veya çalışmak isteyenlerin niteliklerini bağımsız ve tarafsız kurallar çerçevesinde, belirlenmiş ulusal ve uluslararası standartları temel alarak, ölçmek, değerlendirmek ve belgelendirmektir.
TÜRKİYE MYM, tüm bu faaliyetler sırasında bilimsel, teknolojik verilerden, ulusal ve uluslararası yeterlilik ve akreditasyon kurallarından yararlanarak faaliyette bulunmaktadır. Merkez, inşaat sektöründe çalışmak isteyen/halen çalışmakta olan işçiler için mesleki yeterlik sınavları yaparak düzenlemek ve mesleki yeterlilik belgesi düzenlemek üzere hizmet vermektedir.
Türkiye MYM özerk, bağımsız, akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş bir kuruluş olarak kalite güvencesi altında etkin, şeffaf, güvenilir bir sınav ve belgelendirme merkezi kimliği ile Türk İnşaat Sektörüne hizmet sunmaktadır.
TARAFSIZLIK BEYANI
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi İktisadi İşletmesi (TÜRKİYE MYM) yöneticileri, çalışanları olarak görev almakta olduğumuz tüm sınav ve belgelendirme faaliyetlerinde;
1) Yasalara ve belgelendirme kurallarını içeren TS EN ISO/IEC 17024:2012 standardına uygun davrandığımızı,
2) Kalite politikamız gereği hizmetlerimizin objektif, tarafsız, adil ve güvenilirlik ilkeleri çerçevesinde sunulduğunu,
3) İşletmemizin objektifliği, tarafsızlığı ve güvenirliği üzerine şüphe düşürecek ticari, mali ve idari, herhangi bir faaliyet içerisinde bulunulmadığını,
4) Herhangi bir nedenle personel üzerinde tarafsızlık ve güvenilirlik ilkesini ihlal edecek iç ve dış herhangi bir baskı kurulmasına ve ima edilmesine izin verilmediğini,
5) Hizmetlerimizin tarafsızlığını tehdit edebilecek çıkar çatışmalarını önleyici davranıldığını ve bunu düzenli olarak analiz ederek ve tüm personelimiz tarafından bu analizin anlaşılmasını sağlayarak bu sürekliliğin sağlanmasını,
6) Müşterilerimiz ile çıkar çatışmasına neden olabilecek ticari veya diğer herhangi bir ilişkinin olmadığını,
7) Adayların eşit koşullarda belgelendirmesine aykırı davranışlar sergilenmeden, doğrulanabilir ve açık hizmet sunulduğunu,
8) Belgelendirme politika ve prosedürleri çerçevesinde tüm başvuru sahipleri, aday ve kişilere tarafsız davranıldığını,
9) Başvuru sahibi ve adayların erişimini haksız olarak zorlaştırıcı ve engelleyici uygulamalarda bulunulmadığını,
10) Belgelendirmenin bir kurum veya kuruluşa üye olmak gibi veya aşırı mali yük getirecek şartlar ile sınırlandırılmadığını,
Bütün bunların kuruluş politikamız, prosedürlerimiz, ilkelerimiz, vizyonumuz, değerlerimiz, yapmış olduğumuz sözleşmeler ve bu doküman ile garanti altına alındığını, beyan ve taahhüt ederiz.
TÜRKİYE MYM YÖNETİM KURULU
TÜRKİYE MYM bugün itibari ile inşaat sektöründe 19 farklı meslekte “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verme yetkisine sahip ilk kuruluşlardandır.
TÜRKİYE MYM’nin belgelendirme sürecinin gelişimi aşağıda anlatılmaktadır.
Ulusal yeterlilikleri ilk olarak onaylanan Ahşap Kalıpçı (Seviye 3), Betonarme Demircisi (Seviye 3) ve Endüstriyel Boru Montajcısı (Seviye 3) mesleklerinde akredite belge verebilmek üzere Türk Akreditasyon Kurumu’na (TÜRKAK), başvuruda bulunulmuştur.
Akreditasyon çalışmaları TS EN ISO/IEC 17024:2004 Personel Belgelendirmede genel şartları esas alınarak yapılmıştır.
31 Ekim – 1 Kasım 2011 tarihlerinde TÜRKAK denetleme ekibi tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda 06.01.2012 tarihinde TÜRKİYE MYM personel belgelendirmede akreditasyon sertifikasını almıştır.
30.12.2011 tarihinde gerçekleştirilen MYK denetimlerinin ardından ise 19.01.2012 tarihinde ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme yapma ve sektöründe ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ verme konusunda yetkilendirilmiştir.
Daha sonra, İnşaat Boyacısı (Seviye 3), Sıvacı (Seviye 3), Tünel Kalıpçı (Seviye 3), Panel Kalıpçı (Seviye 3), Seramik Karo Kaplamacısı (Seviye 3),İş Sağlığı ve Güvenliği Elemanı (Seviye 4), Betoncu (Seviye 3), Duvarcı (Seviye 3), İskele Kurulum Elemanı (Seviye 3), Alçı Levha Uygulayıcısı (Seviye 3), Alçı Sıva Uygulayıcısı (Seviye 3), Isı – Ses – Su – Yangın Yalıtımcısı (Seviye 3) mesleklerinde belgelendirme yetkisi almak üzere TÜRKAK’a kapsam genişletme başvurunda bulunulmuştur.
14-19.06.2012 tarihinde gerçekleşen denetimler neticesinde 17.09.2012 tarihinde 15 meslekte daha TÜRKİYE MYM personel belgelendirmesi yapmak üzere akredite oldu. Ardından 21.09.2012 tarihinde MYK’ya kapsam genişletme başvurusu yapılmıştır. Kurum tarafından gerçekleştirilen denetimler neticesinde söz konusu mesleklerde ulusal yeterliliklere dayalı belgelendirme yapma yetkisi verilmiştir.
Sonuç olarak, 23.10.2012 tarihi itibari TÜRKİYE MYM, inşaat sektörüne 18 farklı meslekte ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi verme yetkisine sahip ilk kuruluş olma özelliği kazanmıştır.
TÜRKİYE MYM akredite olduğu mesleklere eklenmek üzere MYK’ya İnşaat İşçisi mesleğinde akredite olmak üzere kapsam genişletme başvurusu yapmıştır.
Bu kapsamda 23-24 Ağustos 2016 tarihinde MYK denetimi gerçekleştirilmiştir. Ardından 31 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleşen TÜRKAK denetimleri sonrasında inşaat işçisi mesleğine yönelik belgelendirme yapmak üzere 21 Ekim 2016 tarihinde yetkilendirilmiştir.