Yetkilendirmiş Kuruluşları Çalıştay’ı Düzenlendi

Yetkilendirmiş Kuruluşları Çalıştay’ı Düzenlendi

Mesleki Yeterlilik Kurumu-MYK tarafından 23-24 Mayıs 2017 tarihlerinde Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik temalı Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Çalıştay’ı gerçekleştirildi.

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ve TÜRKİYE MYM yönetici ve uzmanlarının katıldığı Çalıştaya Ankara Milletvekili Emrullah İşler, TOBB Başkan Vekili Ender Yorgancılar, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TÜRK-İŞ Mali Genel Sekreteri Ramazan Ağar, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir ve kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızın yöneticileri katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış töreni Ankara’da Anadolu Otel’de 23 Mayıs 2017 Salı günü başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve MYK Başkanı Sayın Adem Ceylan ve sektör temsilcilerince açış konuşmaları gerçekleştirildi.

Bakan Müezzinoğlu katılımcılara hitabında nitelikli eleman konusunda açığın hızla kapatılmasının önemi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlemelerin yaygınlaştırılması,  bir mesleğin erbabı olunması algısının şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizerek mesleki yeterlilik belgesi almayı hak kazanan adayların başarılı olanların ücretlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca karşılanmasının 2020 yılına kadar uzatıldığı konusunu hatırlatmıştır.

Konuşmasında nitelikli eleman konusunda açığın hızla kapatılması gerektiğinin önemini vurgulayarak “Her işi yaparım” döneminin iş kazalarını da beraberinde getirdiğini aktaran Bakan Müezzinoğlu “Bugün, 2002 yılına göre, yüz binde 16 küsur olan ölümlü iş kazalarını 9,9’lara çekmiş olmamız bir başarıdır. Aynı zamanda bir ayıptır yani dünya rakamları bunu yüz binde 2-3’lere çektiyse en kısa zamanda biz de, 13 Mayıs’ta iş sağlığı ve güvenliğinde ‘hedef sıfır’ sloganıyla çıktığımız yolculukta yine ciddi bir mantalite değişimini hep beraber yaşamalıyız. Bu anlamdaki duyarlılığımızı her geçen gün yükseltmemiz lazım.” dedi.

İşverenin, yanında çalıştırdığı kişinin canını kendininkinden görmesi ve niteliğini sürekli yükseltmesi gerektiğinin altını çizen Müezzinoğlu, “Burada hedefi sertifika almak üzerine kurmayalım, hedefi nitelikli insanın sertifika sahibi olması üzerine kuralım.” diye konuşu. Kurumların sertifika eğitimi konusunda ücret sıkıntılarını çözeceklerine de değinen Müezzinoğlu, sınavlarda başarılı olarak sertifika alanların ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasına ilişkin teşvik süresinin 2020 yılına kadar uzatılacak” ifadelerini kullandı. Meselenin para değil mentalite olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, çalışanların da işverenlerin de mantalitesinin, insana saygı, insana değer, kendine saygı ve kendisine değer üzerine olması gerektiğini belirtti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan çalışma hayatında mesleki yeterliliğin unsurları olan meslek standartları, yeterlilikler, ölçme, değerlendirme ve belgelendirme süreçleri ile nitelikli iş gücü, üretimde etkinlik, verimlilik ve kalite güvencesi hususlarını değerlendirerek Kurum bünyesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin son dönemde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği ve çalışma hayatında verimlilik ve etkinlik için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin önemli bir yer teşkil ettiğinin altını çizen Ceylan Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ve uygulanan teşvikler ile ülkemizin nitelikli ve belgeli insan kaynağının oluşturulmasında kat edilen mesafeye ve çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında Kurum tarafından yürütülen faaliyetlere de değindi.

Ceylan çalışma hayatına nitelikli eleman yetiştirme konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü, 48 meslekte belge zorunluluğu getirildiğini ve belgesiz eleman çalıştıranlara cezai yaptırımlar uygulandığını anımsattı. Ceylan konuşmasında yeni yayınlanan usul esaslar ile MYK mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan mesleklerde sınava girecek kişilerin sınav ücretlerinin, üçüncü kişi veya kuruluşlar tarafından, peşin veya teminat göstermek suretiyle ödenmesine imkan sağlanması konusuna değindi.

Adem Ceylan Mesleki Yeterlilik ailesi olarak ülkemizde mesleki yeterlilik sistemin iyileştirilmesi için her türlü öneri ve görüşe açık olduğunu yinelerken kalite güvencesi hususunda ise en ufak bir taviz vermeden sistemin işletileceğinin altını çizerek bir sonraki Çalıştayın daha geniş bir katılım ile yapılmasını planladıklarını iletti.

76 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun katılımı ile gerçekleştirilen Çalıştay’a çalışma hayatının aktörlerini temsil eden kurum ve kuruluşlarını temsilen 1.100’e yakın davetli katıldı.

Açış konuşmalarının ardında İNTES üyesi Kolin-Gülermak Ortaklığı ve Rönesans Holding bünyesinde çalışan Ahşap Kalıpçı, Betonerme Demircisi, Alçı Sıva Uygulayıcı mesleklerinde mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan adayları temsilen 10 adaya Bakan Müezzinoğlu tarafından mesleki yeterlilik belgeleri takdim edildi.

Programın öğleden sonraki bölümünde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü temsilcilerince İş Sağlığı ve Güvenliğinde Mesleki Yeterliliğin Önemine ilişkin sunum gerçekleştirildi.

Çalıştay’ın 1,5 gün süreyle devam eden ikinci bölümünde tüm yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının kalite yönetim temsilcilerinin, karar vericiler, değerlendiriciler, idari personellerinin  katılımıyla beş grup halinde 800 uzmanının katılımıyla Sınav ve Belgelendirme Semineri gerçekleştirildi

Çalıştay’da MYK tarafından gerçekleştirilen meslek standartları, ulusal yeterlilikler sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülen faaliyetler, MYK mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu ve teşvikler, zorunluluk kapsamında eklenecek mesleklilerin değerlendirilmesi, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının denetimlerinde karşılaşılan sorunlar, sınav ve belgelendirme uygulama rehberi kamera kayıt rehberi, konularına açıklamalar getirildi, uzmanların soruları cevaplandırıldı.  Söz konusu Çalıştay’a TÜRKİYE MYM’den işletme müdürü Mehtap Şahin’in yanı sıra sınav ve belgelendirme faaliyetlerinde görevli 17 uzman katıldı.

Çalıştay’a katılan uzmanlar atölye çalışmalarında önemli bir eğitim alma imkanına sahip oldu. Her geçen gün TÜRKİYE MYM olarak gerçekleştirilen sınavlar, eğitimlerine verilen önem ile uzmanlarımızın daha donanımlı çalışanlar olarak mesleki yeterlilik sistemine hizmet vererek katkı sağlayacaklardır.

ŞEHİT MUSTAFA DOĞAN CAD. 719. SOK. NO: 3 YILDIZEVLER MAHALLESİ, ÇANKAYA - ANKARA
T: 0 312 441 43 72 F: 0 312 442 61 85 ∙ turkiyemym@turkiyemym.org.tr
Belge yenileme için - belge@turkiyemym.org.tr

© Türkiye MYM, 2018 Tüm haklar saklıdır. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Merkezimiz MYK Tarafından Ulusal Yeterliliklere Göre, TÜRKAK Tarafından TS EN ISO/IEC 17024 Standardına Göre,
Akredite Edilerek Sınav ve Belgelendirme Yapmakla Yetkilendirilmiştir.
Veri Politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca Aydınlatma Metinleri web sitemizde yayınlanmıştır. Ayrıntıları İnceleyin
X