Bakan Soylu TÜRKİYE MYM mesleki yeterlilik sınavlarını inceleme ve denetimde bulundu

Çalışma ve Sosyal GüvenlikBakanı Sayın Süleyman Soylu, 14 Haziran 2016 Salı günü, Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Türkiye Eğitim Şantiyesi (TES)’nde Sendikamız kuruluşu Türkiye Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi  (TÜRKİYE MYM)’nin sınav ve belgelendirme faaliyetlerine ilişkin inceleme ve denetim ziyaretinde bulunmuştur ve Sayın Bakan   15 Haziran 2016 tarihinde bir basın toplantısı düzenlenmiştir.

Söz konusu ziyarette İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ev sahipliği yapmıştır. Ziyarete Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumu Denetleme Dairesi Başkanı Nuri Bilseloğlu,ve İNTES Yönetim Kurulu Üyesi Barış Haşemoğlu  katılmıştır.

Sayın Soylu, Sendikamızın iktisadi işletmesi olan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından 18 meslekte akredite edilen Türkiye Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (TÜRKİYE MYM)’nin sınav faaliyetlerine katılarak incelemelerde bulunmuştur.

Ziyarette inşaat sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi ile çalışma zorunluluğu olan 17 meslekten olan  Ahşap Kalıpçı, Duvarcı ve İskele Kurulum Elemanları mesleklerinde gerçekleşen sınavlar basın mensupları tarafından da izlenmiştir.

Sayın Soylu’ya öncelikle inşaat sektöründe Türkiye’de ilk ve tek örnek olan tesisin kapasitesi ve bugüne kadar gerçekleştirilen eğitimler hakkında bilgi verilmiştir.

Ardından TÜRKİYE MYM’nin çalışmaları, sınav ve belgelendirme faaliyetleri anlatılmış, tanıtım videosu basın mensupları ile birlikte izlenmiştir. Bakan Soylu öncelikle önemli bir sosyal diyalog örneği olan Türkiye Eğitim Şantiyesi’nin çok önemli ve takdire şayan bir çalışma içinde olduğunu ifade etmiştir. Başkan Koloğlu da TES benzeri tesislerin tüm Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğini ifade etmesi üzerine Bakan Soylu da Koloğlu’nun bu görüşlerine katıldığını vurgulayarak İNTES’in farklı kuruluşları ile çalışmalarıyla örnek olduğunu söylemiştir.

Bilgilendirme toplantısının ardından TÜRKİYE MYM’nin ahşap kalıpçı, duvarcı ve iskele kurulum elemanı ulusal yeterliliklerinde yapılan mesleki yeterlilik sınavlarının denetimlerine geçilmiştir.

Bakan Soylu, sınav uygulamalarını gerçekleştiren uzmanlar ve sınavlara giren adaylarla da sohbet imkânı bulmuştur. Bakan, adaylardan katılmış oldukları mesleki yeterlilik sınavlarının mesleklerine neler kattığı konusunda bilgiler almıştır. Soylu, sınavların sürücü ehliyet sınavları gibi insanlar için adeta bir eğitim niteliğinde olduğunu anlatmış, eksikliklerin görülmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu söylemiştir. Bakan Soylu, işverenler için ise mesleki yeterlilik belgesi ile çalışan işçilerin işte verimlilik açısından fırsat sunacağını aktarmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı,  öncelikle ulusal yeterlilik sisteminin kurulup işletilmesinde emeği geçenlere teşekkür etmiş, sistemin ülkemiz için büyük önem arz ettiğini, çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırma ile ilgili çok önemli bir boşluğu doldurduğunu belirtmiştir.

Basın mensuplarına Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler veren Bakan Soylu, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 844 mesleğe ilişkin meslek standardı ve ulusal yeterlilik çalışması yürütüldüğünü aktarmıştır. İnşaat sektöründe 53 meslek standardı ve ulusal yeterlilik çalışmasının İNTES tarafından yürütüldüğü anlatan, ulusal meslek standardı çalışmalarında gelinen aşamaya ilişkin bilgi veren Soylu bu mesleklerden 781 meslek için meslek standardının hazırlandığını ve bu mesleklerden 633 tanesinin Resmi Gazete’de yayımlandığı bilgisini paylaşmıştır.

Başta inşaat sektörü olmak üzere tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu olduğunu hatırlatan, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi çalışanlara sağladığı avantajları dile getiren Soylu, bu belgelerin sınav ücretlerinin Bakanlıkça karşılandığını, ayrıca belgeli kişilerin işveren prim desteğinin SGK tarafından ödendiğini vurgulamıştır. Bakan Soylu mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğuna ilişkin “Çalışma hayatında artık kara düzen dönemi sona erdi”  ifadesini kullanmıştır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluk sürecinin çalışma hayatı ile ilgili çok önemli bir adım olduğunu aktaran Soylu, belgeli iş gücünün özellikle iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusunda bir güvence olduğunu aktarmış, “İş kazalarını önlemek için alınabilecek en yüksek ve en önemli tedbirdir” ifadesini kullanmıştır.

Bakan Soylu işçiler ile duvarcı alanında mesleki yeterlilik sınavına giren işçiler ile duvar örmüştür.

Sayın Üyemiz,

Malumlarınız olduğu üzere 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Ek-1’nci maddesi Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunca standardı yayımlanan ve Bakanlıkça çıkarılan Tebliğ’de belirtilen ‘40 meslekte Kanun’da düzenlenen esaslara göre Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz’ hükmü uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 20.06.2016 tarihinden itibaren 17’si inşaat sektöründe olan 40 meslekte belgesiz işçi çalıştırılamayacak hükmü bulunmaktadır. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile özellikle inşaat sektörünün yoğun çalıştığı bu dönemde sektörün zor durumda kalmaması için söz konusu sürecin 31.12.2016 tarihine kadar ertelenmesine ilişkin Kanun değişikliği hazırlandığı bildirilmiştir.

TES’de gerçekleşen basın toplantısında Bakan Soylu konuya ilişkin bu sürecin uzatılmayacağına vurgu yapmıştır.

Soylu, icra ettiği meslekte yeterlilik belgesi almak isteyen işçilerin, yazılı ve uygulamalı sınavlara tabi tutulduğunu söyleyerek, hali hazırda TÜRKİYE MYM gibi kuruluşların mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili olduğuna bu kuruluşların yaklaşık yılda 450 bin kişiye sınav ve belgelendirme yapabilme kapasitesine sahip olduğu bilgisini vermiştir.

Tebliğ’de belirtilen Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler kapsamındaki mesleklerin sınav ve belgelendirme masraflarının Türkiye İş Kurumu-(İŞKUR) tarafından karşılandığına dikkati çeken Soylu, bugüne kadar yaklaşık 50 bin çalışanın mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazandığını söylemiştir.

Bakan Soylu sürecin uzamayacağına ilişkin sözlerini şu şekilde aktarmıştır.

“Tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslek için 31 Aralık 2016 tarihi belgesiz çalışabilme açısından son tarihtir.  Bu tarih bir daha uzatılmayacaktır.”

Bakan Soylu basın mensuplarının sorularını da cevaplandırarak çalışma hayatının gündeminde bulunan işsizlik rakamları, kıdem tazminatı, genel sağlık sigorta konularına da değinmiştir. Soylu, kıdem tazminatına ilişkin farklı ülke incelmelerinde de bulunarak ülkemiz şartlarına en uygun olanın örnek alınacağını belirtmiştir.

ŞEHİT MUSTAFA DOĞAN CAD. 719. SOK. NO: 3 YILDIZEVLER MAHALLESİ, ÇANKAYA - ANKARA
T: 0 312 441 43 72 F: 0 312 442 61 85 ∙ turkiyemym@turkiyemym.org.tr
Belge yenileme için - belge@turkiyemym.org.tr

© Türkiye MYM, 2018 Tüm haklar saklıdır. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Merkezimiz MYK Tarafından Ulusal Yeterliliklere Göre, TÜRKAK Tarafından TS EN ISO/IEC 17024 Standardına Göre,
Akredite Edilerek Sınav ve Belgelendirme Yapmakla Yetkilendirilmiştir.
Veri Politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca Aydınlatma Metinleri web sitemizde yayınlanmıştır. Ayrıntıları İnceleyin
X